Je artróza nevyhnutelně spojena se stářím? Musíme se smířit s tím, že s věkem nás budou klouby bolet stále víc, nebo se s tím dá něco udělat? Existuje něco, co skutečně pomáhá předcházet artróze? Odborníci tvrdí, že ano!
Co to je artróza?
Jedná se o degenerativní onemocnění kloubů, které je poměrně časté, a pro něž se mezi lidmi ustálilo ne úplně správné pojmenování „revma“. Toto onemocnění máme většinou spojené s vyšším věkem, ale postihuje stále více lidí do třiceti let. Přesto pořád platí, že tyto degenerativní změny se dají rentgenem diagnostikovat až u 70 % lidí starších 65 let. Nejvíce se vyskytuje v nosných kyčelních a kolenních kloubech. Bolavá kolena jsou tedy nejčastější výskyt artrózy, ale výjimkou nejsou ani klouby ramene, lokte, kotníků či prstů.
Toto poškození kloubů je způsobeno opotřebením, nerovnoměrným zatížením a špatnou výživou. Opotřebování kloubů těžko můžeme zabránit, ale jsou určité faktory, které tento proces zhoršují a tím urychlují artrózu. Zhruba do čtyřiceti let lidské tělo bojuje proti opotřebení kloubů při každodenním pohybu neustálým obnovováním chrupavčité hmoty. Po čtyřicítce se ale chrupavčitá vrstva v kloubu začíná ztenčovat, a to způsobuje tření kostí o sebe. Projevuje se to omezením pohybu kvůli jeho bolestivosti, což oslabuje i okolní svaly a vazy. Bolest narůstá a na kostech se objevují výrůstky dokonávající degeneraci kloubu.
Hlavní rizikové faktory vzniku artrózy
- Vyšší věk
- Zatížení kloubů způsobené nadváhou a obezitou
- Jednostranné přetěžování kloubů (při práci nebo při sportu)
- Nedostatek pohybu
- Nesprávné držení těla
- Špatná obuv
- Vrozené vady
- Úraz
- Dědičnost
- Onemocnění látkové výměny (dna, cukrovka…)
- Stres
Prevence kloubních obtíží
V kostce se jedná o zdravý životní styl, tedy úprava jídelníčku a dostatečný pohyb, kvalitní spánek a psychická pohoda. Prevence je důležitá, samotná léčba již rozvinuté artrózy dokáže jen zmírnit potíže, nedokáže ji zcela vyléčit. Ještě v raných stádiích nemoci, kdy je postižena především chrupavka, lze správnou prevencí dosáhnout výrazného ústupu potíží.
Co je dobré na klouby?
Naučte se správné držení těla
Správné držení těla je základ, v případě nějakých dysbalancí dochází při každodenním pohybu k nerovnoměrnému zatížení kloubů, které jsou pak náchylnější k artróze. Proto se rozhodně vyplatí návštěva fyzioterapeuta, který vyhodnotí váš postoj a pomůže vám se srovnat. Součástí správného držení těla je i vhodná obuv. V některých případech se dokonce doporučuje zvážit možnost nechat si zhotovit ortopedické vložky na míru, které správné držení těla podporují. Fyzioterapeut vám také ukáže specifická cvičení, pomocí níž si zlepšíte rozsah pohybu v kloubech a udržíte pohyblivost kloubních struktur.
Upravte si jídelníček
- Do svého jídelníčku určitě zařaďte vývar. Pomalu vařený vývar z masa a kostí je bohatým zdrojem želatiny. Želatina poskytuje výživu kloubům, chrupavkám, vazům a pojivovým tkáním, je výborná jako prevence artrózy, protože kosti a klouby jsou díky ní odolnější a silnější. Kromě želatiny vývar obsahuje také glukosamin, chondroitin, vápník, hořčík, fosfor a síru. Mnohé klinické studie potvrdily přínos kolagenu a želatiny v obnovování chrupavky.
- Konzumace potravin s obsahem anthokyanidů pomáhá tělu zesilovat pojivové tkáně tvorbou vazeb mezi vlákny kolagenu. Anthokyanidy najdete v borůvkách, ostružinách, třešních, ve skořici, červeném zelí či v cibuli.
- Pro prevenci artrózy je skvělé hovězí maso a zvěřina, protože obsahují zinek, který je nezbytný pro tvorbu pojivových tkání. Ve vyšší míře se vyskytuje i v dýňových a sezamových semínkách.
- Ve vašem jídelníčku by neměla chybět ani zelenina, jako je brokolice, květák, zelí či cibule. Ty totiž ve vyšší míře obsahují sulfáty společně chondroitinem formujícím chrupavky. Díky sulfátům dochází k sulfataci, při níž vznikají látky glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, které usnadňují tvorbu a opravu chrupavek.
- Vynechat byste neměli ani vitamíny rozpustné v tucích, zejména vitamín K2 a D. Vitamín K2 odpovídá za to, aby se vápník správně usazoval v kostech a zubech a posiloval tak jejich strukturu.
- Ve vědeckých studiích se začínají objevovat i prokazatelně pozitivní účinky na stav kostí a kloubů při dostatečné konzumaci potravin s obsahem síry, jako jsou pórek, křen, cibule, česnek, třešně, rybíz, maliny či brusinky.
- Celkově byste měli konzumovat dostatek ovoce a zeleniny, maso a vývary z něj, omezit cukr a sladkosti. Zdravý jídelníček s dostatkem důležitých látek pro pohybovou soustavu organismu pak můžete obohatit doplňky stravy.
Užívejte doplňky stravy podporující zdraví kloubů
Prevence v podobě užívání kloubní výživy se doporučuje zejména ve vyšším věku, kdy už se chrupavčitá vrstva v kloubu nezvládá sama dostatečně obnovovat. Co je nejlepší na klouby?Na trhu je velké množství různých přípravků, které pomohou podpořit zdraví vašich kostí a kloubů. Kloubní výživa by měla obsahovat stavební látky, které jsou součástí chrupavčité hmoty. Jsou to chondroitin sulfát, glukosamin sulfát, hydrolyzovaný kolagen a kolagen typu II. Tyto látky jsou často doplněné o MSM, omega-3 matné kyseliny či o vitamín C.
Hýbejte se
Pravidelný pohyb je pro zdraví naší pohybové soustavy nezbytný. I když nejste fanoušek sportování, snažte se alespoň více chodit. Zařaďte do svého životního stylu dlouhé procházky, před kterými se pořádně protáhněte. Osvojte si alespoň pár základních protahovacích cviků nebo několik prvků jógy. Na protažení celého těla je také skvělé plavání. Pro ty, které už klouby začínají pobolívat, je také vhodné kolo, které uleví zátěži nosných kloubů.
Choďte bosky
Ani sebelepší boty neposkytnou vašim chodidlům takovou stimulaci jako chůze po nerovném povrchu. Právě z toho důvodu se i ve městech vytvářejí tzv. stezky pro bosé nohy, ale dají se koupit i speciální ortopedické podložky, které masírují chodidla v pohodlí domova.
Nechte si pomoct
K úlevě od zátěže na klouby slouží různé ortézy, chodítka nebo hole, které zároveň pomáhají udržet stabilitu těla. Zde se opět doporučuje obrátit se na odborníka, abyste špatně vybranou či nasazenou ortézou neudělali víc škody než užitku. Tyto pomůcky pomáhají snižovat opotřebení kloubů a zlepšují jejich pohyblivost.
Jak ještě předcházet artróze?
Snižte svou váhu
Každé kilo navíc je zbytečná zátěž pro vaši pohybovou soustavu a klouby obzvlášť. Díky zdravému jídelníčku a dostatku pohybu byste se měli snažit dostat svou váhu pod kontrolu. Lidé s nadváhou a obezitou jsou mnohem náchylnější k vzniku artrózy, a to již v nízkém věku. Dlouhodobé nepřiměřené zatížení namáhá klouby a zvyšuje jejich bolestivost.
Jaký je nejlepší kolagen na klouby?
Kolagenu je více než dvacet druhů, pro nás nejdůležitější jsou pak typ I, II, III a V. Zatímco kolagen typu I je nejrozšířenější a používá se do pleťové kosmetiky jako kolagen na pleť, kolagen typu II je zajímavý z pohledu výživy kloubů. Tento „kloubní“ kolagen tvoří okolo 70 % kloubních chrupavek. V doplňcích stravy pro zdravé klouby se používá kombinace kolagenu typu I a II.
Co špatný má vliv na tvorbu kolagenu v těle?
Negativní vliv na tvorbu kolagenu má, jak už bylo zmíněno, vyšší věk, ale škodí také nezdravý životní styl. Například kouření. Škodliviny obsažené v cigaretovém kouři vyvolávají oxidační stres a zánět, který urychluje rozklad kolagenu. Nevýhodu mají i vegetariáni, protože kolagen je bílkovina živočišného původu, a tak jej v žádném množství nepřijímají ze stravy. Také přílišné slunění bez ochranných prostředků na opalování má nepříznivý vliv na tvorbu kolagenu. A v neposlední řadě tvorbě kolagenu škodí i nadměrný stres.