
Znáte pergu? Už jste někdy zkusili včelí chléb? Tento zázračný potravinový doplněk užívali už starověcí Egypťané nebo Číňané. Proč je perga, které se také říká včelí chléb, dodnes tak populární? A proč byste ji měli vyzkoušet i vy?
Co je to včelí chléb?
Perga nebo taky včelí chléb jsou názvy pro pyl, který prošel procesem fermentace. Včely tento fermentovaný pyl vyrábí jako potravu pro sebe a hlavně pro larvy. Oplývá totiž bohatým zdrojem živin včetně bílkovin, vitamínů a minerálů. Pro růst a vývoj včelstev je tak naprosto klíčový.
Jak se získává perga? Nasbíraný pyl zpracovávají včely krmičky, a to tak, že ho smíchávají s medem a výměšky svých žláz na krmnou kašičku. Poté po vlivem enzymů a bakterií mléčného kvašení dochází k fermentaci, díky čemuž je stravitelnější pro larvy a včelí matky. Fermentace pomáhá chránit pyl před znehodnocením a zvyšuje jeho trvanlivost. Perga je také nazývána včelí superpotravinou.
Na co je dobrá perga?
Perga obsahuje velké množství vitamínů (A, C, D, E, K a vitamíny skupiny B), bílkovin, sacharidů, minerálů, enzymů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Má prokazatelně pozitivní účinky na imunitní systém, celkovou vitalitu, správné trávení i schopnost regenerace organismu. Na co všechno je dobrý fermentovaný včelí pyl?
- Posílení imunity
Perga obsahuje látky, které podporují imunitní funkce organismu, jako jsou vitamíny B-komplexu, vitamín C, antioxidanty, enzymy flavonoidy a fenolické sloučeniny.
- Zlepšení trávení
Díky vysokému obsahu minerálů (železo, zinek, měď, fosfor, vápník, hořčík, draslík, síra) pomáhá konzumace pergy udržovat zdravou střevní mikroflóru.
- Regenerace organismu
Enzymy, které jsou součástí pergy, hrají zásadní roli v procesech obnovy tkání a buněk, včetně krve, kostí a orgánů. Proto se hodí jako podpůrný prostředek při rekonvalescenci po nemoci či operaci.
- Hormonální rovnováha
Díky vitamínům, minerálům, enzymům a antioxidantům má konzumace pergy pozitivní vliv na hormonální rovnováhu. Může tak zmírnit příznaky hormonálních výkyvů při PMS či menopauze.
- Krásná pleť
Perga podporuje regeneraci pleti, udržuje ji hydratovanou a zabraňuje jejímu vysušování. Díky vysokému obsahu antioxidantů přispívá k její pružnosti, redukuje vrásky a omlazuje pleť. Perga také zklidňuje podrážděnou pokožku a zmírňuje tak vyrážky i ekzém.
- Posílení cévních stěn
Rutin přítomný ve fermentovaném pylu má pozitivní vliv na křehkost krevních kapilár a pružnost a propustnost cévní stěny. Je tak vhodný pomocník při poruchách prokrvení žil a u otoků dolních končetin. Pomáhá ale také například při hemoroidech.
- Zlepšuje psychiku
Perga pomáhá obnovit duševní rovnováhu a její užívání může vyvolat pocit spokojenosti a chuti do života, což je vhodné zejména u depresivních stavů.
- Zmírňuje únavu
Díky živinám a adaptogenním účinkům pomáhá tělu lépe zvládat únavu a stres.
- Zlepšuje zrak i paměť
Obsažené živiny zlepšují celkové zdraví očí, a dokonce mohou zostřit vidění. Tyto živiny mají zároveň příznivý vliv na kognitivní funkce, jako je paměť a koncentrace.
Perga a její vliv na spánek
Tím, že perga zlepšuje vitalitu a energetickou hladinu těla, zmírňuje hormonální nerovnováhu, pomáhá trávení i psychickému rozpoložení, promítne se pozitivně i na kvalitě a hloubce spánku. Jak může perga pomoci se spánkem?
- Uvolňuje a snižuje napětí, díky čemuž můžete večer snáze usínat.
- Ovlivňuje nervový systém a stabilizuje náladu.
- Podporuje správnou funkci cirkadiánního rytmu, který řídí spánkový cyklus.
Jak užívat pergu/včelí chléb?

Pergu můžete konzumovat samotnou po lžičkách, přičemž doporučovaná dávka pro dospělého je 1–3 kávové lžičky denně. Ne každému však vyhovuje nakyslá chuť pergy, kterou má díky fermentaci. Proto si ji mnozí přidávají do medu, jogurtu, smoothies a dalších jídel. Pergu byste však rozhodně neměli tepelně zpracovávat, tím by se znehodnotily prospěšné látky. Některé zdroje uvádějí, že by se perga měla konzumovat s půlhodinovým odstupem od jídla a pití.
Jaký je rozdíl mezi pylem a pergou?
Hlavní rozdíl je v jejich zpracování. Perga je také pyl, ale dále zpracovávaný, fermentovaný, díky čemuž je pak lépe stravitelný. Jejich účinky jsou velmi podobné, a tak je to čistě na vaší osobní volbě, kterou variantu si ke konzumaci zvolíte.
K terapeutickým účelům je vhodnější perga. Pyl totiž projde naším zažívacím trajektem z větší části nevstřebán. Při fermentaci, kdy vzniká perga, pylové obaly popraskají, díky čemuž jsou pro nás živiny z pylu lépe vstřebatelné. Podle některých zdrojů je využitelnost látek ze včelího chleba 4x větší než ze včelího pylu. Zkušenosti uživatelů včelího chleba také potvrzují, že je účinnější než konzumace nefermentovaného včelího pylu.
Ambrosia aneb pokrm Bohů

Včelí chléb a jeho účinky se dále zkoumají a jeho pozitivní přínosy na lidský organismus neberou konce. Podle některých studií užívání pergy posiluje vlasy a nehty a snižuje vypadávání vlasů. Perga může dle vědců sloužit jako probiotikum nebo prevence mozkové příhody. Vědci v Polsku zkoumali vliv užívání pergy v průběhu chemoterapie u pacientek léčených s rakovinou děložního čípku. Zjistili, že perga snižuje nežádoucí účinky této léčby. Ženy, které užívaly pergu, měly lepší krevní obraz, zvýšený počet červených krvinek, hemoglobinu a sníženou hladinu cholesterolu. Tyto ženy byly také méně náchylné na záněty močového systému a zlepšení vykazoval také jak jejich psychický stav, tak spánek.